BorderUAS

 

O platformă semi-autonomă de supraveghere a frontierei va combina cea mai nouă generație de vehicule aeriene fără pilot, încărcate cu sisteme de supraveghere multi-senzor cu rezoluție foarte înaltă.

Logo BorderUAS

BorderUAS este un nou proiect de cercetare și inovare H2020 privind tehnologiile care sporesc securitatea frontierelor. Proiectul este finanțat de Comisia Europeană, în baza grantului de finanțare nr. 883272.

BorderUAS va combina pentru prima dată un vehicul aerian fără pilot mai ușor decât aerul (UAV) cu o tehnologie sofisticată de supraveghere multi-senzor cu rezoluție ultra-înaltă. Noua soluție va facilita supravegherea eficientă a frontierelor și va preveni activitățile infracționale transfrontaliere prin sprijinirea aplicațiilor de căutare și salvare, în special detectarea terenurilor accidentate.

Lista extinsă de cerințe transmise de autoritățile de protecție a granițelor se concentrează pe maximizarea culegerii de date și pe analiza mediului înconjurător. Cu ajutorul tehnologiilor de teledetecție pe un astfel de vehicul aerian fără pilot, se va putea obține interconectarea dintre lumea fizică și ontologiile detectate de computer prin metode de analiză de vârf și metode de conștientizare a contextului, susținute de fuziunea datelor, extragerea caracteristicilor și percepția. În acest context, va fi asigurată, de asemenea, comunicarea eficientă în rețea pentru monitorizarea și supravegherea la timp și sigură a frontierelor.

Soluția BorderUAS are în vedere trei rute migratorii ilegale majore către Europa (estul Mediteranei, Balcanii de Est și rutele frontierelor de est). Aceste rute reprezintă 58% din toate punctele de trecere a frontierei ilegale detectate și sunt, de asemenea, cele mai utilizate pentru contrabanda cu droguri, arme și vehicule furate.

Proiectul a început în iunie 2020 și a atins deja Etapa 1: toate specificațiile și arhitectura sunt gata; proiectarea subsistemului UAV este de asemenea gata.

Această etapă a fost sub responsabilitatea SIMAVI și a fost îndeplinită în martie, prezentând un raport concret despre arhitectura sistemului BorderUAS. Arhitectura a fost proiectată având în vedere că sistemul final este modular, astfel încât fiecare componentă să poată fi actualizată independent de către furnizorul de tehnologie relevant și facilitând refolosirea blocurilor de bază existente.

Obiectivul proiectului este de a optimiza sistemele de supraveghere din frontierele europene, dezvoltând o soluție inovatoare, dar cost-beneficiu. Per ansamblu, BorderUAS își propune să combine un vehicul aerian fără pilot cu o sarcină utilă de supraveghere multi-senzor cu rezoluție ultra-înaltă, pentru a sprijini aplicațiile de supraveghere a frontierelor și, în special, detectarea activităților ilegale pe terenuri dificile. Soluția finală a proiectului va duce la un sistem care va fi implementat în continuare de poliția de frontieră europeană.

Cine este implicat?

5 CENTRE DE CERCETARE

6 AGENȚII DE CONTROL FRONTALIER

6 FURNIZORI INDUSTRIALI

2 ONG

Coordonator: Vicomtech (ES) Parteneri: Hipersfera (HR), AVT (HR), DIAN (IT), DIRACS (RS), ADITESS (CY), TUC (GR), IMP(RS), SIMAVI (RO), KEMEA (GR), Poliția Elenă (GR), CDBP a Bulgariei (BG), IPTFT (RO), IGPF MAI (MD), SBGS al Ucrainei (UA), SBC din Belarus (BY), Interakcia (BY), MITLA (MT), FORTH (GR)

Pentru mai multe informații:

Website https://borderuas.eu/

Twitter https://twitter.com/borderuas

LinkedIn https://www.linkedin.com/company/borderuas/

YouTube https://www.youtube.com/channel/UCNaTaJUn_D3NHG0u5-pAzKA

Acest proiect a primit finanțare din programul Uniunii Europene de cercetare și inovare Orizont 2020 în temeiul acordului de subvenționare nr. 883272