Ingrijire pentru persoanele in varsta

 

Mihai, utilizator senior, 72 ani, trăiește cu boala Parkinson și alte comorbidități, inclusiv hipertensiune, probleme de somn, artrită. Soția lui, Elena, 70 de ani, este principalul său sprijin, dar și ea se confruntă cu multe dificultăți, deoarece Elena are o insuficiență cognitivă ușoară și mult stres, deoarece starea soțului ei s-a degradat. Cei doi ar dori să fie informați despre evoluția bolii, să poată comunica cu ușurință cu profesioniștii din domeniul sănătății și îngrijirii paleative, precum și să învețe ce exerciții sau tratamente ar putea urma zilnic pentru a-și îmbunătăți starea.

Acest model de interacțiune personalizat este acum oferit de PROCare4Life, proiectul european de cercetare și dezvoltare.

CE OFERĂ PROCare4Life?

Logo PROCare4LifeAcest proiect interesant propune un ecosistem de îngrijire scalabil, interactiv și integrat pentru bolile neurodegenerative, adaptabil și la alte afecțiuni cronice. Folosind monitorizarea prin senzori aplicați pe o brățară inteligentă, PROCare4Life află despre obiceiurile comportamentale ale lui Mihai, detectează simptomele relevante pentru Parkinson, dar îi monitorizează și hipertensiunea.

Neurologul și fizioterapeutul lui Mihai primesc rapoarte despre evoluția bolii și pot lua cele mai bune decizii cu privire la medicamentele prescrise sau pot recomanda exerciții și apoi monitoriza funcționarea capacităților motorii. Aceasta înseamnă o eficientizare serioasă a timpului și costurilor! Ecosistemul poate aduce beneficii tuturor utilizatorilor, de la pacienți și familiile lor, până la profesioniștii din domeniul sănătății. În cele din urmă, va îmbunătăți calitatea vieții persoanelor în vârstă.

Una dintre noutăți este că, deși e vorba de sănătate, interacțiunea cu aplicația este distractivă! Aplicația oferă un model personalizat și interactiv prin tehnici de gamification, care sprijină utilizatorul să adopte obiceiuri sănătoase, să mențină rutine zilnice și să urmeze sfaturi pentru a-și menține și îmbunătăți starea de sănătate. Pentru Elena, aceasta înseamnă zilnic exerciții și jocuri, recomandate și adaptate nevoilor sale.

CUM FUNCȚIONEAZĂ

Soluția ProCare4Life este împărțită în două subsisteme: de bază, care include o serie de senzori care colectează date despre starea utilizatorului, precum și subsistemul de nivel înalt, care include serviciile care stochează, procesează și oferă feedback cu privire la datele colectate.

SIMAVI se ocupă de securitatea cibernetică a platformei și de serviciile de comunicații. Compania română de software oferă, de asemenea, know-how și expertiză în toate aspectele necesare.

În primul rând, SIMAVI se va asigura că accesul la subsistemul la nivel înalt este securizat și că nicio persoană neautorizată nu poate accesa aplicația. Toți utilizatorii trebuie să treacă printr-un strat de securitate dedicat, indiferent dacă sunt pacienți, familiile acestora sau personal clinic.

Și în al doilea rând, SIMAVI dezvoltă serviciile sociale și de comunicare. Și vă explicăm cum!

Avem un chat bazat pe text, prin care utilizatorii, familiile lor și medicii pot vorbi între ei. Aplicația comunică, de asemenea, cu utilizatorii săi, prin e-mailuri și notificări în aplicație. În aceste două moduri, utilizatorii pot accesa informații de îndată ce sunt disponibile, indiferent dacă este vorba de un nou raport generat de aplicație sau de recomandări și propuneri de la echipa medicală.

CONSORTIUL

Consorțiul asigură o acoperire completă a expertizei științifice, tehnologice, clinice și sociale pentru a mări șansele de succes ale proiectului. Cuprinde 14 parteneri din șase țări din UE, inclusiv Software Imagination and Vision (SIMAVI), Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București și Spitalul Universitar de Urgență București. De asemenea, Asociacion Parkinson Madrid, Universidad Politenica De Madrid, Universiteit Maastricht, Westfaelische Wilhelmsuniversirtaet Muenster, Casa Di Cura Privata del Policlinico SPA, ATOS SPAIN SA, Stelar Security Technology Law Research UG, Wohlfahrtswerk fur Badenwurttemburg, International Foundation for Integrated Care IFIC, LDA. Proiectul este coordonat de Kinetikos - Driven Solutions LDA (Portugalia).

Logo EU

Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prin programul de cercetare și inovare „Orizont 2020” din cadrul TIC (Tehnologii informaționale și de comunicare). A început în ianuarie 2020 și se va întinde pe o perioadă de trei ani.

 

Foto: Pixabay