TeamAware first responders

Integratorul român Software Imagination & Vision (SIMAVI) coordonează un nou proiect european, TeamAware. Este al 34-lea proiect activ de cercetare și inovare desfășurat în parteneriat cu cele mai bune universități, centre de cercetare și companii din Europa.

Dar TeamAware este deosebit de important, deoarece ne provoacă să oferim cea mai bună tehnologie disponibilă eroilor din viața reală: lucrătorii din prima linie, cei care răspund primii în situații de urgență, accidente și dezastre naturale.

Proiectul va îmbunătăți gestionarea crizelor, flexibilitatea și capacitatea de reacție a personalul de intervenție în situații de urgență din diferite sectoare, prin utilizarea interfețelor de realitate augmentată foarte standardizate și de mașini umane mobile.

Scopul acestui proiect inovator este de a dezvolta un sistem de conștientizare situațională integrat și eficient din punct de vedere al costurilor pentru personalul de intervenție în situații de urgență. Sistemul va fi echipat cu unități de senzori eterogeni (inclusiv montați pe drone!), sisteme de senzori portabili și externi.

Personalul de intervenție în situații de urgență reprezintă angajații serviciilor și organizațiilor cu abilități și calificări specializate, a căror sarcină este să ajungă mai întâi în zona de urgență, să efectueze operațiuni de salvare și să efectueze gestionarea crizelor în caz de dezastre naturale sau provocate de om. Acești eroi din viața reală sunt pompierii, serviciile medicale de urgență și agențiile de aplicare a legii. În România, SIMAVI face echipă cu Serviciul de Paza și Protecție pentru a dezvolta cele mai bune cazuri de utilizare a proiectului.

În funcție de impactul și efectul dezastrului, sectoarele reacționează la crize atât individual, cât și în tandem cu alte servicii. Datoria lor este dificilă și critică, deoarece vieți umane și bunuri valoroase se află în centrul operațiunilor lor. Lucrează sub un nivel ridicat de stres și în incertitudine. De exemplu, primii respondenți au fost printre primele victime infectate de virusul SARS, necunoscut anterior, când au îngrijit pacienți infectați cu virusul COVID-19. De aceea, primii respondenți trebuie protejați, conectați și ajutați în astfel urgențe, astfel încât să poată îndeplini menirea de salvatori în mod eficient, fără a-și expune viața sau operațiunea la riscuri.

Deși personalul de intervenție în situații de urgență este atât de valoros, acesta folosește în continuare în operațiunile de salvare tehnologii ineficiente, slabe și învechite. Capacitățile operaționale ale primilor respondenți pot fi sporite dramatic de progresele tehnologiei și ingineriei, cu sisteme inteligente de senzori, dispozitive portabile, fuziunea datelor care parvin din surse eterogene, analiza datelor,cu o infrastructură de comunicații modernă și cu instrumente dotate cu inteligență artificială.

Conform analizei lacunelor din „Forumul internațional pentru avansarea inovării primului răspuns” (IFAFRI), există patru subiecte care apar și anume:

  • Localizare în timp real și monitorizare în timp real a membrilor echipei de prim-răspuns
  • Detectarea amenințărilor și riscurilor din jur
  • Fuziunea de informații din mai multe tipuri de surse
  • Prezentarea informațiilor fuzionate prin afișaje ușor de utilizat

Lansarea proiectului a avut loc în 5 - 6 mai, anul acesta. Proiectul în sine va avea o durată de 36 de luni.

Logo EU

TeamAware este finanțat de UE în cadrul Programului Orizont 2020, sub grantul nr. 101019808 și este implementat de un consorțiu internațional care cuprinde 24 de parteneri din domeniile academic, industriei și utilizatorilor finali, din 13 țări.

Coordonatorul proiectului este Software Imagination & Vision (SIMAVI) din România, iar coordonatorul tehnic este Havelsan Hava Elektronik Sanayi ve Ticaret AS din Turcia.