ENSURESEC secure e-commerce

 

Proiectul european ENSURESEC a încheiat prima etapă și intrat în a doua. Până acum, SIMAVI a coordonat eforturile de creare a cerințelor utilizatorilor; a contribuit la arhitectura sistemului platformei ENSURESEC și a definit planul de implementare. Următorul pas este integrarea sistemului, condusă de SIMAVI.

După 10 luni de lucru în cadrul proiectului H2020 Securitatea end-to-end a ecosistemului de comerț electronic și servicii de livrare a pieței unice digitale (ENSURESEC), partenerii au atins, cu definiția arhitecturii platformei, a doua etapă majoră în dezvoltarea unei soluții cibernetice pentru protejarea peisajului comerțului electronic.

Consorțiul format din 22 de parteneri din 14 țări europene lucrează împreună la un set complet de instrumente de securitate pentru platformele de comerț electronic, care oferă atât furnizorilor, cât și clienților finali, o protecție eficientă pentru datele și produsele lor. În acest fel, proiectul își propune să contribuie la viziunea europeană a unei piețe unice digitale fiabile și de încredere.

Logo ENSURESECENSURESEC, ca soluție socio-tehnică pentru protejarea activităților de comerț electronic de pe piața unică digitală europeană, combină un set de instrumente de protecție a comerțului electronic open-source automat și distribuit, inclusiv monitorizarea cibernetică a amenințărilor și evaluarea impactului, cu o campanie de formare la scară largă și sensibilizare pentru a educa IMM-urile și cetățenii din domeniul comerțului electronic cu privire la securitatea cibernetică și pentru a îmbunătăți rezistența ecosistemului.

Din punct de vedere tehnic, instrumentele și tehnicile de ultimă generație sunt integrate într-o platformă, astfel încât operațiunile de comerț electronic să fie protejate atât din proiectare, cât și prin măsuri continue de monitorizare, răspuns, recuperare și atenuare în timpul rulării. Tehnologia de ultimă generație oferă o pistă foarte ușor de verificat în cazul unui audit a incidentelor de securitate, precum și un sistem descentralizat de gestionare a identității, asigurând încrederea și transparența operațiunilor și imuabilitatea informațiilor. Această combinație de instrumente individuale și activități de conștientizare acoperă următoarele trei domenii pentru a oferi o abordare cuprinzătoare: Prevenire și Monitorizare, Răspuns și Atenuare, Conștientizare și Formare.

După finalizarea evaluării riscului ecosistemului, care a fost prima etapă majoră, în octombrie 2020, o echipă de parteneri ENSURESEC a început să lucreze la sarcinile necesare pentru următoarea etapă majoră, definirea arhitecturii platformei. Adrian Bradu, de la liderul pachetului de lucru SIMAVI, este mulțumit de progres: „Suntem atât de bucuroși că toți partenerii au colaborat atât de bine și au finalizat etapa la timp, în ciuda dificultăților întâmpinate legate de condițiile de muncă la distanță. Munca noastră privind analiza cerințelor și definirea specificațiilor tehnice și a cazurilor de utilizare este elementară pentru arhitectura proiectelor.”

Echipa responsabilă pentru platforma integrată a analizat constrângerile sociale, de confidențialitate, etice și legale, precum și cele mai bune practici pentru a furniza cerințele pentru dezvoltarea unei platforme sigure, care să respecte legislația relevantă. Aceste cerințe vor fi utilizate pentru a ghida comportamentul piloților ENSURESEC.

În paralel cu identificarea cerințelor legale și etice, echipele tehnice au lucrat îndeaproape cu utilizatorii finali pentru a potrivi capacitățile potențiale ale proiectului cu nevoile reale ale practicienilor. Colaborarea strânsă în aceste sarcini le-a permis membrilor consorțiului să adune toate cerințele și datele necesare pentru a defini scenarii credibile pentru cazurile de utilizare ale proiectului. În plus, experții au stabilit cerințele tehnice corespunzătoare pentru componentele individuale ale platformei. Cazurile de utilizare care vor fi acoperite de platformă și componentele sale au fost specificate și adaptate pentru a îndeplini cerințele pieței europene actuale.

După atingerea acestei etape importante, echipele vor aborda următoarele două etape ale proiectului: testarea inițială a componentelor și platformei și dezvoltarea prototipurilor instrumentelor.

Mai multe informații

Website ENSURESEC: http://www.ensuresec.eu/

Pentru a fi la curent cu ultimele știri despre proiect, vă invităm să ne urmăriți pe Social Media:

LinkedIn – ENSURESEC

Twitter – ensuresec_eu

Despre ENSURESEC

ENSURESEC este un proiect în desfășurare în cadrul programului UE Orizont 2020 sub acest subiect SU-INFRA01-2018-2019-2020 - Prevenirea, detectarea, răspunsul și atenuarea amenințărilor fizice și cibernetice combinate pentru infrastructura critică din Europa, și parte a programelor H2020-EU.3.7.4. - Îmbunătățirea securității cibernetice și a H2020-UE.3.7.2. - Protejați și îmbunătățiți reziliența infrastructurilor critice, a lanțurilor de aprovizionare și a modurilor de transport. ENSURESEC a început la 1 iunie 2020 și se va încheia la 31 mai 2022, fiind coordonat de INOV, Portugalia.

Acest proiect a primit finanțare din programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene Orizont 2020 în cadrul acordului de subvenționare nr. 883242.