Resource-efficient Circular Products-Service Systems for automotive industry

 

13 parteneri din opt țări, coordonați de Institutul Regal de Tehnologie KTH din Suedia, și-au unit forțele pentru a demonstra implementarea sistemelor circulare de fabricație în mediul industrial și economic. Este un concept nou, o paradigmă emergentă în contextul economiei circulare (EC), în care sistemele de fabricație sunt proiectate să funcționeze ca bucle închise de produse și materiale. Produsele fabricate devin (în sfârșit!) de lungă durată, ușor de reparat, recondiționat, remanufacturat și reciclat.

 

logo ReCIPPS Pentru ReCiPSS, proiectul european de cercetare și dezvoltare, Software Imagination & Vision (SIMAVI) este principalul dezvoltator de software. Compania românească supervizează integrarea a două platforme - o platformă IoT pentru demonstratorul pentru „mărfuri albe” și o platformă de gestionare a datelor parțiale pentru demonstratorul auto. „Mărfurile albe” înseamnă în jargon industrial produsele electrocasnice mari, cum ar fi frigiderele și mașinile de spălat, fabricate de obicei în culoarea albă.

ReCiPSS înseamnă „Sisteme circulare de servicii și produse eficiente din punct de vedere al resurselor” și este un proiect finanțat de UE, în cadrul programului Horizon 2020, în baza acordului de finanțare nr. 776577-2.

Studiul de caz se va face pe doi producători industriali de mari dimensiuni, din sectorul „mărfurilor albe” și sectorul auto: Gorenje și Bosch, parteneri în proiect. Proiectul are în plus sprijinul unui consorțiu unic de experți din patru institute de cercetare și nouă parteneri industriali.

Scopul proiectului ReCiPSS este de a implementa cu succes demonstratorii, de a dezvolta instrumente și metodologii circulare suplimentare și de a crea platforme TIC care să permită cicluri de viață multiple pentru ambele studii de caz: monitorizarea utilizării de la distanță în cazul mașinilor de spălat, precum și colaborarea în lanțul valoric în cazul pieselor auto.

Gorenje a dezvoltat și implementat o soluție pay-per-wash pentru 300 de mașini de spălat, în patru țări din Europa.

La rândul său, Bosch a susținut fluxul logistic invers pentru 80.000 de nuclee, permițând părților interesate de pe piața piețelor de vânzare să închidă bucla, utilizând un singur furnizor de servicii.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=odj4DnC7mA4&t=1s 

Beneficiile reale încep deja să se vadă

Efortul depus de echipa SIMAVI, împreună cu partenerii C-ECO, a contribuit la realizarea în aprilie 2021 a unui uriaș pas înainte pentru proiectul ReCiPSS și sectorul auto, în implementarea sistemelor de fabricație circulară: demonstratorul pieselor auto a intrat în funcțiune la Gottingen.

Pentru prima dată, platforma ReCiPSS Automotive va fi utilizată și în viața reală, pentru a gestiona opțiunile de returnare de la atelierele auto, la producătorul de remanufacturare, prin intermediul angrosiștilor. Acest lucru va optimiza rutele logistice, va spori eficiența procesului de selecție a nucleului, va îmbunătăți rentabilitatea nucleului, precum și rata de acceptare.

Mai mult, angrosistul va câștiga mai multă transparență asupra stocului său complet de piese și va putea lua decizii în cunoștință de cauză în tratarea implicațiilor financiare.