Photo Pixabay

 

Dezastrele maritime din ultimii ani ne reamintesc că suntem departe de a stăpâni mările. Că ar trebui să ne concentrăm pe procedurile de evacuare a navelor mari de pasageri, la timp și eficient. Acesta este motivul pentru care toate navele de croazieră implementează proceduri sofisticate pentru exercițiile de evacuare și instruirea echipajului.

Logo Palaemon ProjectProiectul PALAEMON a fost creat pentru ca în timpul unei urgențe sau  unui incident grav, evacuarea pasagerilor să se facă cu cea mai mare eficiență posibilă. Se adresează companiilor care dețin nave mari de croazieră și RoPax (feriboturi de croazieră) și combină expertiza mai multor parteneri din domeniul fabricării navelor de croazieră, marii operatori de nave de croazieră, societăți de clasificare, organizații specializate în producerea de senzori, un grup multidisciplinar de inovatori (precum SIMAVI), experți în eLearning și formare virtuală.

PALAEMON propune dezvoltarea și evaluarea unui sistem sofisticat de evacuare centralizată în masă, care regândește total sistemul actual de evacuare în masă, combinat cu un ecosistem inteligent de componente critice. Această metodă va oferi acces în timp real la date, pentru a stabili strategii adecvate de evacuare. Astfel, planificarea operațională a procesului de evacuare a navelor deteriorate sau inundate este extrem de optimizată.

Ecosistemul inteligent propus de PALAEMON încorporează tehnologii inovatoare pentru detectarea, monitorizarea și numărarea persoanelor aflate la bord; servicii de localizare, precum și date în timp real în timpul accidentului. Acestea vor fi integrate într-un sistem independent, inteligent, de monitorizare a situației și de orientare, care va putea oferi echipajului o cale eficientă de evacuare pentru mulțimi mari de pasageri. 

Monitorizarea continuă și controlul permanent vor spori capacitatea de a detecta, preveni și atenua orice problemă și daunele potențiale care decurg din accidente și dezastre fizice și / sau provocate de om.

Responsabilitățile SIMAVI în proiect

În calitate de partener tehnologic, SIMAVI va conduce dezvoltarea programului de instruire, folosind ochelari cu Realitate Augmentată, pentru întregul echipaj al unei nave. În plus, având o mare experiență în activități de formare, SIMAVI va conduce Academia PALAEMON.

SIMAVI este implicat în mod similar într-un alt proiect european: ISOLA. Pentru ISOLA, SIMAVI va dezvolta, de asemenea, aplicații de realitate virtuală și realitate augumentată pentru instruirea membrilor echipajului și asistarea ofițerului de securitate la bordul navei de croazieră, dar va livra și o aplicație mobilă care comunică pasagerilor în situații de pericol.

Academia PALAEMON

Tehnologiile VR și sistemele AR vor avea misiunea inovatoare de a îmbunătăți formarea și conștientizarea personalului și de a facilita transferul de cunoștințe și standardizarea celor mai bune practici. Echipați cu căști Oculus Quest, utilizatorii VR vor avea posibilitatea de a practica în siguranță diverse scenarii legate de siguranța pasagerilor. Tehnologia VR va permite, prin urmare, o imersiune completă a utilizatorilor, permițând cooperarea directă dintre stagiari și experți în materie.

Unele dintre sarcinile specifice care pot fi efectuate în PALAEMON cu ajutorul VR sunt:

  • Instruirea personalului;
  • Evaluarea personalului;
  • Dezvoltarea scenariilor pentru simulări;
  • Îmbunătățirea continuă a procedurilor de siguranță.

Ochelari AR pentru echipajul navei

Componenta de Realitate Augmentată are un rol esențial în implementarea scenariilor de evacuare. În cadrul proiectului PALAEMON, căștile utilizate pentru componentele AR vor fi dispozitivul HoloLens 2 de la Microsoft. În timpul simulărilor, Realitatea Augmentată va suplini câteva caracteristici critice.

În primul rând, ochelarii vor oferi echipajului asistență și îndrumare în timp real în timpul scenariilor.

În al doilea rând, tehnologia de ultimă generație va furniza membrilor echipajului informații vitale cu privire la starea navei, cu privire la orice schimbări sau actualizări ale strategiei de evacuare, monitorizând în același timp pasagerii și mediul.

În plus, AR va permite comunicarea în timp real a membrilor echipajului în timpul scenariilor de evacuare, facilitând schimbul de informații exact la timp între participanți.

Consorțiu

Coordonator: Airbus Defence And Space SAS (ADS), Franța

Parteneri: Software Imagination & Vision (SIMAVI), România; Autoritatea Navală Română, România; Atos Spain SA, Spania; Konnektable Technologies Limited (KT), Irlanda; Engitec Systems International Limited (ESI), Cipru; Internet Of Things Applications And Multi Layer Development LTD, Cipru;  Johanniter Osterreich Ausbildung Und Forschung Gemeinnutzige GMBH (JOAFG), Austria; National Technical University Of Athens (NTUA), Grecia; Advantic Sistemas y Servicios S.L, Spania; DSB Deutsche Schlauchboot GmbH, Germania; Jade Hochschule Wilhelmshaven/ Oldenburg/ Elsfleth (JHS), Germania; Ericsson Hellas Sa Tilepikoinoniakoy Ilinox (Ericsson Hellas), Grecia; Danaos Shipping Company Limited (Danaos), Cipru; Engineers For Business Ipiresies Technologias Kai Michanikis Anonimi Etairia (EfB), Grecia; Astilleros De Santander Sa (Astander), Spania; Dnv Gl Hellas Sa (Dnv Gl), Grecia; Admes Monoprosopi Idiotiki Kefelaiouchiki Etaireia (AdMeS), Grecia; Thales Italia Spa (THALIT), Italia; Universidad De Alcala (UAH), Spania; Panepistimio Aigaiou (UAEGEAN), Grecia; Wiser Srl (WISER), Italia; Anonymos Naftiliaki Etaireia Kritis (ANEK), Grecia; Oesterreichischer Lloyd Seereederei LTD (OELS), Cipru; Maritimes Trainingszentrum Wesermasch, Germania; Attica Group, Grecia.

Acest proiect a primit finanțare din programul Uniunii Europene de cercetare și inovare Orizont 2020 în baza acordului de subvenție nr. 814962.

Pentru mai multe informații:

https://palaemonproject.eu/

https://twitter.com/PalaemonProject

https://www.linkedin.com/company/palaemon-project

https://www.facebook.com/palaemonproject

https://www.youtube.com/channel/UCbAoYtl5RLoiLmoqFC6tEXQ