Project ISOLA for safer traveling on the seas

 

O lume întreagă privea pe 13 ianuarie 2012 cum nava italiană de croazieră Costa Concordia se scufunda în apele înșelătoare de lângă Isola de Giglio, în ceea ce părea a fi un dezastru naval inexplicabil - pentru vremurile moderne. Cu 33 de decese la bord și daune de 2 miliarde de dolari, acest eveniment șocant a fost în întregime legat de răspunsul pe care căpitanul și echipajul l-au avut la criză și de modul greșit în care au gestionat situația.

Nouă ani mai târziu, proiectul european de cercetare și dezvoltare ISOLA combină tehnologii de ultimă generație cu soluții noi pentru a sprijini ofițerul de securitate al navei și echipajul în controlul situației și în îndeplinirea sarcinilor lor,- în special în ceea ce privește planul de securitate al navei . Pentru că, în perioade de criză, tehnologia chiar poate face diferența.

Logo ISOLA  Pentru ISOLA, SIMAVI va dezvolta o aplicație de realitate augmentată care să asiste ofițerul de securitate la bordul navei de croazieră. Compania română de software va livra și aplicația mobilă care comunică pasagerilor în situații extreme care sunt planurile de siguranță. Mai mult, bazându-se pe o vastă experiență de mai mult de un deceniu de proiecte eLearning pentru Comisia Europeană, SIMAVI va dezvolta o aplicație de realitate virtuală pentru instruirea membrilor echipajului.

ISOLA abordează securitatea sistematic și complet automatizat, încorporând tehnologii inovatoare care detectează, monitorizează, centralizează datele, dau alarma și emit rapoarte în timp real în timpul incidentelor ilegale. Pentru orice navă de croazieră, acest lucru va asigura un nivel ridicat de securitate în rândul tuturor pasagerilor și extinderea planului de securitate.

Management de criză augumentat cu Augmented Reality

SIMAVI participă la toate etapele dezvoltării soluției tehnice ISOLA, cu accentul principal pe algoritmii de avertizare timpurie și de evaluare a crizelor navale pentru ca deciziile să poată fi luate foarte rapid. Algoritmii sunt îmbogățiți cu funcționalități avansate pentru vizualizare și gestionarea crizelor.

În primul rând, interfețele bazate pe Realitatea Augmentată (AR) vor oferi o imagine a situației mult îmbunătățită cu ajutorul afișajelor heads-up și a AR bazate pe gesturi. Afișajele vor permite membrilor echipajului care se deplasează pe navă să vadă cele mai importante informații din zona de comandă și control fără să fie nevoiți să revină la birou pentru a accesa ecranul.

Sistemul va avertiza cu privire la potențiale situații de criză iminente și va evalua probabilitatea apariției unor astfel de acțiuni. De asemenea, va oferi rezoluții posibile și va identifica evenimente suplimentare care pot apărea ca efect la incidentul inițial.

O premieră: aplicații mobile concepute pentru pasageri

Aplicațiile pentru telefoane mobile dezvoltate de SIMAVI vor menține pasagerii la curent cu ceea ce se întâmplă pe navă, conectând datele de pe telefoanele mobile cu măsurători ale senzorilor. Aplicațiile vor primi informații despre situațiile de risc, pentru a informa pasagerii asupra planurilor de siguranță.

Managementul situațiilor de risc este modelat pentru a răspunde în orice situație

Gestionarea riscurilor de securitate este procesul prin care o autoritate trebuie să facă față unui eveniment major, care amenință să dăuneze organizației în sine, părților interesate sau publicului larg.

ISOLA oferă un model în trei pași, împărțind crizele în macro-etape - precriză, criză și postcriză. Acest algoritm va fi aplicat în toate cazurile și va acoperi vulnerabilitatea sistemelor navei în fața atacurilor asupra infrastructurii, atacurilor chimice, actelor de violență, furturilor etc. De asemenea, va oferi echipei de securitate de la bord capacitatea de a răspunde mai bine amenințărilor de securitate.

Principalele obiective ale ISOLA sunt: crearea de metode pentru ca navele de croazieră să integreze cu ușurință noi soluții privind siguranța pasagerilor și a echipajului în sistemele navale existente; să propună senzori și tehnologii vizuale inovatoare pentru a sprijini siguranța securității; să creeze un sistem complex de colaborare pentru monitorizarea și detectarea incidentelor și evenimentelor de securitate; să creeze metode de avertizare timpurie pentru echipajul de securitate al navei pentru a preveni problemele de securitate; să colecteze dovezi legate de anumite incidente, prin exploatarea Realității Augmentate; să permită colaborarea rapidă între diferitele autorități într-o criză navală; să modeleze, clasifice și raporteze un eveniment de securitate.

 Proiectul ISOLA a început în septembrie 2020 și se estimează că se va încheia în septembrie 2023.

Tehnologiile utilizate în acest proiect sunt: Android Studio, Unity, RabitMQ, SQL lite, Oculus SDK

 

Consorțiul

Coordonator: AIRBUS DEFENCE AND SPACE SAS, Franța

Parteneri: Software Imagination & Vision (SIMAVI), România; Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, România, ETHNIKO KENTRO EREVNAS KAI TECHNOLOGIKIS ANAPTYXIS (CERTH), Grecia;  Acceligence, Cipru; ANONIMI NAFTILIAKI ETERIA KRITIS (ANEK), Grecia; Aversa, Bulgaria; INSTITUT PO OTBRANA (BDI), Bulgaria; Celestyal Ship Management LTD​, Cipru; Sheffield Hallam University (Centric), Marea Britanie; Cyberlens (CLS), Olanda; Columbia Shipmanagement (CSM), Cipru; Ministry of Defence (CY MOD), Cipru; DROMON Bureau of Shipping LTD, Cipru; Ecole Navale, Franța; IBM Israel - Science and Technology, Israel; IDEMIA IDENTITY & SECURITY France, IDEMIA IDENTITY & SECURITY Germany; OCEANSCAN - Marine Systems & Technology LDA (MST), Portugalia; NATIONAL TECHNICAL UNIVERSITY OF ATHENS (NTUA), Grecia; Prisma Electronics, Greece; Prometech, Olanda; T4I ENGINEERING (T4i), Grecia; ZEUS MARITIME SERVICES (ZEUS MS LTD), Marea Britanie; Administration of the State Border Guard Service of Ukraine (ASBGS), Ucraina.

Acest proiect a primit finanțare din programul Uniunii Europene de cercetare și inovare Orizont 2020, în baza acordului de subvenționare nr. 883302.

Logo EU

Pentru mai multe informații:

Website: isola-project.eu
Linkedin

Twitter

Facebook

Youtube