Photo Pixabay

 

SIMAVI, integratorul român de software, colaborează cu SPP și cu alte instituții europene de aplicare a legii, pentru a detecta și preveni actele de violență ale crimei organizate, într-un proiect european de cercetare care ar putea schimba viitorul

Un raport Europol emis în 29 ianuarie 2021 avertizează că grupurile de crimă organizată folosesc din ce în ce mai mult violența pentru a-și îndeplini obiectivele - iar acest lucru reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității publice în UE. În ultimii ani, a existat o creștere a numărului de incidente violente asociate cu criminalitatea gravă și organizată. În plus, analiza indică o disponibilitate din ce în ce mai mare din partea grupurilor infracționale de a recurge la violența letală.

Grupurile de crimă organizată au fost întotdeauna asociate cu violența, dar Europol observă o creștere a actelor violente grave. Este puțin probabil ca această tendință să scadă pe termen scurt, deoarece prin expunerea grupurilor de crimă organizată la diversitate și concurență, violența este încurajată, devine mai digitalizată și își extinde acoperirea globală. Cooperarea la nivel regional și internațional este vitală pentru a combate această amenințare”, spune Jari Liukku, șeful Centrului european pentru crimă organizată gravă al Europol, pentru site-ul oficial Europol.

În lupta lor continuă împotriva crimei organizate și a terorismului, marea provocare a Agențiilor de aplicare a legii (LEA) din întreaga Europă este nu doar de a detecta și investiga incidentele, ci de a face predicții eficiente și de a preveni astfel de activități. Pentru acest scop, ofițerii de poliție trebuie să coreleze date din mai multe surse eterogene și să aibă acces la informații ale diferitelor părți interesate implicate. De asemenea, pentru a facilita planificarea operațională și tactică a investigațiilor, LEA trebuie să găsească soluții pentru a simula (în realitate virtuală și 3D) atacuri în locuri vulnerabile, cum ar fi clădirile și spațiile publice.

Logo CONNEXIONs

 Platforma IoT imersivă generatoare interconectată de detectare a criminalității și terorismului, predicție, investigație și servicii de prevenire numită CONNEXIONs este rezultatul unui proiect european care a început în septembrie 2018 și se află în faza de implementare până la finele acestui an. A fost concepută ca o soluție integrată, care îmbunătățește semnificativ capacitatile LEA de a aduna informații, de a analiza și investiga mai eficient activitățile legate de crima organizată și de terorism.

Ce deosebește acest proiect de alte proiecte de cercetare similare finanțate de UE este faptul că urmărește întregul proces de detecție a crimei organizate, de la etapa în care o infracțiune este pregătită (prin păstrarea digitală a dovezilor fizice) până la etapa finală procesului.

Soluția CONNEXIONS se bazează pe integrarea multidimensională și corelarea datelor multimodale eterogene și are ca scop identificarea, extragerea și înțelegerea conținutului (elemente multimedia combinând text, imagine, video și audio postate adesea în mai multe limbi) de pe Social Media, de pe internet, dar și Deep sau Dark Web. De asemenea, CONNEXIONs cercetează și dezvoltă metode de promovare a achiziției de date și informații de la un număr mare de dispozitive și senzori finali pentru monitorizarea rețelei și analiza datelor.

Pentru a răspunde cerințelor identificate de LEA, CONNEXIONs folosește Realitate Augmentată (AR) și Realitate Virtuală (VR), precum și reconstrucție 3D. Soluțiile CONNEXION vor spori astfel capacitatea utilizatorilor finali de a planifica și controla operațiunile pentru misiuni complexe.

În calitate de partener tehnic, SIMAVI asigură integrarea pe platforma CONNEXIONs a aplicațiilor dezvoltate pentru utilizatorii finali, precum și a serverului pentru platformă; dezvoltă aplicațiile pentru monitorizarea, gestionarea și controlul unităților, echipelor și agenților în timpul operațiunilor de siguranță publică și de aplicare a legii; dezvoltă serviciile de vizualizare în alertă pentru diverse surse de date și senzori înainte și în timpul operațiunilor de aplicare a legii. SIMAVI va revizui respectarea arhitecturii și integrarea sistemului general.

De asemenea, SIMAVI este liderul pentru dezvoltarea și integrarea platformei CONNEXIONs, principalele sale responsabilități fiind: crearea arhitecturii și specificațiilor tehnice ale CONNEXIONs, inclusiv a infrastructurii de ingestie de date; să asigure schimbul de date de securitate; să integreze componentele CONNEXIONs într-o soluție coerentă; să testeze sistemul din punct de vedere tehnic.

SIMAVI și-a unit expertiza și know-how-ul pentru acest proiect cu alți parteneri din 12 țări europene. Coordonatorul proiectului este Centre for Research and Technology-Hellas (CERTH) din Grecia și alături de acesta sunt implicați în proiect: Serviciul de Protecție și Pază (România), Motorola Solutions (Israel), Sheffield Hallam University (Regatul Unit), NUROMEDIA GmbH (Germania), Universidad Pompeu Fabra (Spania), Police Service of Northern Ireland (Regatul Unit), Hochschule für den öffentlichen Dienst in Bayern (Germania), Ministério da Justiça (Portugalia), Engineering Group S.p.A (Italia), The International Cooperation Department of the French Ministry of Interior (Franța), Serviciul de Protectie si Paza de Stat (Moldova), Bayerisches Staatsministerium des Innern (Germania), Idryma Technologias Kai Erevnas (Grecia), Universitatea din Viena (Austria), Kentro Meleton Asfaleias (Grecia).

Logo EU

Acest proiect a primit finanțare din programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene Orizont 2020 în baza acordului de subvenționare nr. 786731.

Pentru mai multe informații: https://www.connexions-project.eu

Twitter: https://twitter.com/CONNEXIONsEU