ECHO H2020

 

Deși Uniunea Europeană face eforturi serioase în ceea ce privește securitatea informatică în cadrul uniunii, acțiunile sunt încă fragmentate, iar organizațiile, industria și cetățenii UE sunt în continuare foarte expuși atacurilor cibernetice. Este un nou tip de război, unul care nu se declară pe față, nu se câștigă ușor și care nu pare a avea armistiții.  

 

Logo ECHOProiectul ECHO (Rețeaua europeană a centrelor de securitate și competențe pentru inovare și operațiuni) este unul dintre proiectele-pilot lansate de Comisia Europeană, pentru crearea unei rețele de competențe în domeniul cybersecurity. Iar acest deziderat se poate obține doar printr-o colaborare eficientă între mai multe sectoare.

 

Partea de training a specialiștilor IT va fi asigurată de o echipă cu multă experiență, din care fac parte și IT-iști români. SIMAVI, compania românească de IT care dezvoltă proiecte pentru principalele organizații ale Uniunii Europene, este implicată deja de câțiva ani în consolidarea apărării cibernetice în UE. Pentru ECHO, SIMAVI va livra conținut pentru instruirea specialiștilor IT în cybersecurity.

De altfel, de-a lungul timpului echipa SIMAVI a livrat cu succes multe proiecte de training digital pentru organizațiile Uniunii Europene, pentru Consiliul Europei și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Proiectul implică 30 de parteneri din estul și vestul Europei și atrage noi parteneri interesați să contribuie la forța echipelor de cybersecurity ale UE și la atingerea obiectivelor de colaborare.

Partenerii ECHO vor dezvolta, modela și demonstra o rețea de cercetare și competențe în domeniul securității informatice, un centru de cercetare și un hub de competențe. În timp ce companiile din domeniul tehnologiei se confruntă cu o perspectivă fragmentată asupra cerințelor de securitate în cadrul sectoarelor industriale și a politicilor naționale pentru testarea și certificarea securității, proiectul ECHO va contribui cu un model adaptiv pentru schimbul de informații și colaborarea între rețeaua de parteneri și agențiile conexe.

Așa cum spuneam, scopul principal al proiectului este de a organiza și de a optimiza un Centru de Competențe Centrale. Acesta  va permite:

  • analiza și managementul dependenței în domeniul cybersecurity;
  • crearea unui sistem de certificare a securității cibernetice aliniat la eforturile UE în curs de desfășurare;
  • asigurarea unui sistem ECHO de avertizare timpurie asupra atacurilor cibernetice;
  • crearea unei  federații CyberECHO;
  • livrarea unui cadru ECHO Cyber skills, cu materiale și evenimente de instruire pentru toți cei implicați.

Unele din competențe, precum sistemul de avertizare timpurie a unor potențiale atacuri, sunt deja accesibile tuturor partenerilor ECHO și oricărei alte organizații care își manifestă interesul.

Pentru proiectul ECHO, specialiștii SIMAVI din departamentul eLearning pentru proiecte europene vor dezvolta conținut pentru cursuri de formare atât online, cât cu trainer la sală, pe teme de politică, strategie și tehnologie.

 Cursurile țintesc sute de profesioniști IT care vor să își îmbunătățească competențele în materie de securitate cibernetică. Aceste cursuri vor fi livrate în ianuarie 2022.

Comisia Europeană se așteaptă ca impactul ECHO să fie amplu. Proiectul oferă sustenabilitate pentru o rețea de competențe în domeniul securității informatice, sporind securitatea informatică a pieței unice digitale din UE.

Și asta pentru că abordarea ECHO va asigura reziliența economiei digitale europene, a infrastructurilor, a societății și, în ultimă instanță, a democrației.

Pentru mai multe informații despre ECHO sau pentru a contacta proiectul, puteți accesa:

 

Acest proiect a primit finanțare din programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene Orizont 2020 în cadrul acordului de subvenție nr. 830943.

Logo EU