Logo ODYSSEUS

 

Călătoriți des peste graniță? Ce părere aveți despre procesul de verificare de la graniță? În calitate de parteneri în proiectul european de Cercetare & Dezvoltare ODYSSEUS, vă invităm să completați un foarte scurt chestionar.

Lansat recent, proiectul ODYSSEUS, finanțat în cadrul programului Horizon Europe, va îmbunătăți experiența de trecere a frontierei pentru călători și personalul autorităților de frontieră, menținând în același timp securitatea și monitorizarea mișcărilor peste frontierele externe terestre și maritime ale UE. Scopul acestui proiect este de a întări siguranța și integritatea spațiului european, reducând tranzitul ilegal de persoane și mărfuri peste frontierele respective, fără să piardă din vedere protecția drepturilor fundamentale ale călătorilor.

ODYSSEUS urmărește, de asemenea, să sporească securitatea vamală a lanțului de aprovizionare cu mărfuri, printr-o mai bună prevenție, detectare, descurajare și combatere a activităților ilegale care implică fluxuri de mărfuri peste punctele de trecere a frontierei externe ale UE, reducând la minimum perturbarea fluxurilor comerciale.

Noul proiect va oferi un cadru integrat pentru îmbunătățirea controalelor la frontieră efectuate de autorități și va facilita călătoriile cetățenilor. O combinație de mecanisme puternice de verificare continuă a identității utilizatorilor, multicomportamentale și biometrice, va asigura identificarea cetățenilor, permițându-le să treacă granița fără nicio întrerupere sau coadă. Între timp, o nouă verificare a bagajelor va permite vehiculelor și mărfurilor cetățenilor să fie verificate de la distanță la frontiera terestră și, astfel, va accelera procesele de control la frontieră într-o manieră sigură și fiabilă. Platforma ODYSSEUS va fi aplicabilă atât pentru scenarii terestre, cât și pe apă.                                    

Soluția ODYSSEUS va fi testată, validată și demonstrată în trei scenarii operaționale reale selectate pentru impactul lor social, economic și de securitate ridicat asupra cetățenilor UE și autorităților de frontieră. Scenariile prevăzute includ trecerea fără întreruperi a frontierei pe uscat, pe mare și în tren. De asemenea, vor avea loc activități pre-pilot, inclusiv verificarea tehnică ODYSSEUS, planificarea și configurarea pilotului, precum și recrutarea utilizatorilor finali.

Folosind rezultatele chestionarului completat în mod anonim de dumneavoastră, toate aceste soluții vor putea fi croite după nevoile reale ale cetățenilor europeni.

 

ODYSSEUS este un proiect Horizon de 3 ani, care a început în ianuarie 2023 și va dura până în decembrie 2025. Acesta implică 14 parteneri din România, Portugalia, Grecia, Cipru, Belgia, Cehia, Italia, Franța, Bulgaria, Slovacia, Moldova, și Regatul Unit: SIMAVI, VISB, QBE, TEL, RAPI, ACCELI, SQD, THALES, ISIG, IGPF, CDBP, BBA, IGPF MAI și UIC.

SIMAVI va conduce consorțiul și activitățile proiectului, pentru a îndeplini cu succes obiectivele proiectului și Indicatorii Cheie de Performanță.

Proiectul ODYSSEUS a primit finanțare de la Programul de inovare Horizon Europe al Uniunii Europene în baza Acordului de grant N°101073910.

https://odysseusproject.eu/

Twitter (@odysseus_heu)

LinkedIn (@odysseusproject-heu).