40 miliarde euro platiti fermierilor romani

Peste 40 de miliarde de euro au fost plătiți fermierilor români în perioada 2008-2022 prin intermediul softului dedicat creat de SIVECO TECHNOLOGY (SIVTEC) pentru Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA), potrivit datelor oficiale.

Într-un articol publicat de Ziarul Financiar, soluția creată de echipa SIVTEC este apreciată ca o dovadă de „excelență românească în IT”. 

Programul informatic IACS, de gestionare și administrare a fondurilor europene pentru agricultură, a făcut practic posibilă absorbția aproape totală a banilor europeni, într-un procent de 98%. Astfel, agricultura a devenit domeniul cel mai performant în materie de absorbție a fondurilor, cu mult înaintea tuturor celorlalte domenii.

Softul, destinat tuturor fermierilor români, a fost o precondiție pentru aderarea României la Uniunea Europeană, este utilizat de aproximativ 5.000 de angajați APIA și gestionează cererile de subvenții depuse de aproximativ 790.000 fermieri. Programul informatic APIA este unul extrem de complex, iar particularitățile României (mai ales fragmentarea ridicată a terenurilor agricole) l-au făcut printre cele mai dificile din Europa. Cu toate acestea, implementarea lui la timp de către echipele tehnice ale SIVECO din care au făcut parte în anumite momente până la 200 de specialiști cu înaltă specializare a fost făcută într-un timp record, de circa 1 an de zile.

„Soluţia software dezvoltată de echipa SIVECO pentru APIA este cel mai complex sistem IT din România și unul din cele mai performante sisteme similare de la nivel european. Oricând România, prin eficiența ridicată a acestui sistem informatic, poate reprezenta un model la nivel european, pentru state care lucrează cu programe necompetitive sau pentru state care doresc să adere la Uniune în viitor. Și dacă această situație era și la PNRR, țara noastră arăta cu totul altfel”, a declarat Gabriel LOSPA, Director General al companiei SIVECO TECHNOLOGY.

SIVECO TECHNOLOGY este o companie de IT rezultată din divizarea companiei SIVECO România, ca și SIMAVI. Deși compania este înfiinţată recent, experienţa echipei este vastă, preluând toate activităţile de dezvoltare software în domeniul eAgriculture și eAdministrațieLocală.

Puteți urmări povestea softului APIA aici

Mai multe infomații în articolul din zf.ro.