Border enhanced protection Odysseus

Protecție mai bună, verificare mai rapidă a identității la graniță cu proiectul ODYSSEUS finanțat de UE

Proiectul european ODYSSEUS, recent lansat, va îmbunătăți experiența de trecere a frontierei pentru călători și personalul autorităților de frontieră, menținând în același timp securitatea și monitorizarea mișcărilor peste frontierele externe terestre și maritime ale UE. Scopul acestui proiect este de a sprijini siguranța și integritatea spațiului european, reducerea tranzitului ilegal de persoane și mărfuri peste frontierele respective, asigurând protecția drepturilor fundamentale ale călătorilor.

ODYSSEUS urmărește, de asemenea, să sporească securitatea vamală a lanțului de aprovizionare printr-o mai bună prevenire, detectare, descurajare și combatere a activităților ilegale, care implică fluxuri de mărfuri peste punctele de trecere a frontierei externe ale UE și prin lanțul de aprovizionare, reducând la minimum perturbarea fluxurilor comerciale.

Noul proiect va oferi un cadru integrat pentru îmbunătățirea controalelor la frontieră efectuate de autorități și va facilita călătoriile cetățenilor. O combinație de mecanisme puternice de verificare continuă a identității utilizatorilor, multicomportamentale și biometrice, va asigura identificarea cetățenilor, permițându-le să treacă granița fără nicio întrerupere sau coadă. Între timp, o nouă verificare a bagajelor va permite vehiculelor și mărfurilor cetățenilor să fie verificate de la distanță la frontiera terestră și, astfel, va accelera procesele de control la frontieră într-o manieră sigură și fiabilă. Platforma ODYSSEUS va fi aplicabilă atât pentru scenarii terestre, cât și pe apă.                                

Soluția ODYSSEUS va fi testată, validată și demonstrată în trei scenarii operaționale reale selectate pentru impactul lor social, economic și de securitate asupra cetățenilor UE și autorităților de frontieră. Scenariile prevăzute includ trecerea fără întreruperi a frontierei pe uscat, pe mare și în tren. De asemenea, vor avea loc activități pre-pilot, inclusiv verificarea tehnică, planificarea și configurarea pilotului, precum și recrutarea utilizatorilor finali.

CARE SUNT PRINCIPALELE OBIECTIVE ALE PROIECTULUI?

PROIECTAREA și DEZVOLTAREA unei platforme unificatoare care permite trecerea fără întreruperi a frontierei, în deplină siguranță, asistând agențiile de aplicare a legii (LEA) cu verificări automate, fiabile și precise la frontieră, îmbunătățind în același timp experiența de călătorie pentru cetățenii UE, cu respectarea dreptului la confidențialitate.

AUGMENTAREA capacităților de identificare și control ale autorităților de frontieră prin mecanisme robuste și fiabile de verificare a identității, introducând un pașaport mobil (virtual) al UE protejat prin autentificare comportamentală continuă.

ÎMBUNĂTĂȚIREA controalelor la frontieră fără a opri mărfurile și vehiculele prin screening sigur, discret și portabil, bazat pe tehnologia de retrodifuziune cu raze X, procesarea imaginilor asistată de UAV și analiza datelor bazată pe inteligență artificială.

VALIDAREA eficacității platformei ODYSSEUS propuse prin demonstrarea acesteia în medii reale cu angajamentul activ și pregătirea practicienilor în securitate în două peisaje diverse și diverse medii operaționale (în interiorul unui tren, pe drum, la bordul unei nave într-o zonă portuară) .

ACCELERAREA adoptării rapide de către părțile interesate de securitate relevante a inovațiilor ODYSSEUS printr-o comunicare largă, diseminare științifică și activități de exploatare comercială direcționată, cuplate cu contribuții la organismele de standardizare relevante.

 

ODYSSEUS este un proiect de 3 ani, finanțat de Orizont, care a început în ianuarie 2023 și va dura până în decembrie 2025. Acesta implică 14 parteneri din România, Portugalia, Grecia, Cipru, Belgia, Cehia, Italia, Franța, Bulgaria, Slovacia, Moldova, și Regatul Unit: SIMAVI, VISB, QBE, TEL, RAPI, ACCELI, SQD, THALES, ISIG, IGPF, CDBP, BBA, IGPF MAI și UIC.

SIMAVI va conduce consorțiul și activitățile proiectului, pentru a îndeplini cu succes obiectivele proiectului și Indicatorii Cheie de Performanță.

Proiectul ODYSSEUS a primit finanțare de la Programul de inovare Horizon Europe al Uniunii Europene în baza Acordului de grant N°101073910. 

Întâlnirea de lansare a proiectului a avut loc la București în 26 și 27 ianuarie 2023 și a adunat peste 20 de participanți angajați să lucreze împreună pentru a dezvolta tehnologii prototip, a ilustra cazuri de utilizare și a produce o soluție valoroasă și care să poată fi implementată cu succes.

Mai multe informații pot fi găsite la: www.odysseusproject.eu, care este în prezent în construcție, dar va fi online în curând.

Alăturați-vă comunității ODYSSEUS pe Twitter (@odysseus_heu) și pe LinkedIn (@odysseusproject-heu).