
Ediția cu numărul 20 a Conferinței Naționale de Învățământ Virtual "Marin Vlada" - ICVL CNIV – se desfășoară online în 25 noiembrie și poate fi urmărită aici începând cu ora 9:30.
De două decenii, conferința aduce împreună toți actorii importanți din educație: profesori, studenți, reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale, dar și reprezentanți ai mediului privat, companii care produc software educațional.
Conferința Națională de Învățământ Virtual se desfășoară sub patronajul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI).
25 de lucrări au fost selectate din cele câteva zeci trimise juriului format din Prof. Paloma Petrescu, Prof. Radu Jugureanu și președinta juriului, Dr. Carmen Elena Cîrnu, Director Științific ICI.
În fiecare an, publicul a urmărit cele mai inovatoare soluții în educația digitală, expuse de profesori în prelegeri excepționale, interactive, cu multă cunoaștere și infinită empatie pentru corpul profesoral și pentru elevi. Această cunoaștere pusă în slujba educației, cele mai noi tehnologii informatice puse la lucru pentru o evaluare a progresului școlar așa cum ar trebui să se desfășoare în mileniul al III-lea, reprezintă dovadă ca acest eveniment contribuie de atâția ani la creșterea calității școlii românești.
Marele premiu merge în Republica Moldova
A XX-a ediție a Conferinței Naționale de Învățământ Virtual CNIV 2022 are un partener tradițional în SIMAVI. Anul acesta, Premiul „Marin Vlada” oferit de SIMAVI, în memoria celui care a inițiat și a condus CNIV începând cu 2003 merge la Chișinău, la Dr. Nicolae Balmuș, profesor la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Republica Moldova, pentru Contribuții la promovarea eLearning în mediul Universitar și Preuniversitar și susținerea prin lucrări științifice a Conferinței Naționale de Învățământ Virtual.
„Suntem onorați de contribuția SIMAVI la succesul CNIV și prin prezentarea WAND.education, probabil una dintre cele mai complexe și utile platforme eLearning. CNIV, ca și ICVL (International Conference on Virtual Learning, conferință cotată ISI Tomson Reuters Web of Science). Sunt componente ale demersului probono pe care un grup de oameni, sub cupola ICI îl oferă ca un cadou mediului educațional din România și din lume. Evenimentul este sprijinit de mediul de business, care poate beneficia de rezultatele cercetărilor ce sunt prezentate în cadrul celor două conferințe”, a comentat Prof. Radu Jugureanu, Co-Chair, CNIV-ICVL.
Obiectivele asumate ale evenimentului anual CNIV/ICVL sunt:
- Promovarea și implementarea ideilor inovatoare în educația inițială și în formarea continuă, identificarea celor mai bune repere teoretice, inițiative, proiecte și programe educaționale cu o componentă eLearning;
- Promovarea și dezvoltarea cercetării științifice în domeniile eLearning, software educațional și realitate virtuală prin promovarea spiritului colaborativ și cercetării în echipă, prin atragerea și includerea tinerilor în programele de cercetare și de dezvoltare a educației cu ajutorul tehnologiilor digitale;
- Realizarea cadrului de manifestare a inițiativelor profesionale și de management ale comunității universitare și preuniversitare în direcția inovării educației și formării;
- Intensificarea colaborării între elevi, studenți, profesori, pedagogi, psihologi și specialiști IT în activitățile de concepere, proiectare, elaborare și testare a aplicațiilor de software educațional;
- Realizarea de activități concrete privind colaborarea cu firmele de profil pentru o pregătire adecvată a resurselor umane pentru piața muncii.
Cele 18 volume CNIV publicate până în prezent însumează peste 3000 de lucrări ale cadrelor didactice și specialiștilor din cercetare și din industrie, în domeniul eLearning și instruire asistată de calculator.
Între anii 2003-2005, Conferința Națională de Învățământ Virtual a fost organizată la Universitatea din București, Facultatea de Matematică și Informatică. În perioada 2006-2018, Conferința Națională de Învățământ Virtual a fost un eveniment itinerant, desfășurat în centre universitare din țară, cu sprijinul unor instituții educaționale de prestigiu din România, la Constanța (2007, 2008), Iași (2009), Târgu-Mureș (2010), Cluj-Napoca (2011), Brașov (2012), București (2013 și 2014), Timișoara (2015), Craiova (2016), Sibiu (2017) și Alba-Iulia (2018), Satu-Mare (2019). Începând cu 2020, Conferința Națională de Învățământ Virtual se desfășoară online.