Photo Pixabay

 

Proiectul H2020 ENSURESEC –  End-to-end Security of the Digital Single Market’s e-commerce and Delivery Service Ecosystem – a sărbătorit finalizarea cu succes a activităților printr-o conferință publică. Experți renumiți din organizații europene au subliniat importanța securității ecosistemului comerțului electronic și meritele ENSURESEC prin discursuri care au provocat audiența la discuții foarte interesante. Părțile interesate, reprezentând domeniile comerțului electronic și al securității cibernetice, au aflat de la consorțiu cum poate fi mai bine protejat acest ecosistem împotriva atacurilor cibernetice și cum își propune soluția socio-tehnică dezvoltată în proiect să facă acest lucru.

Logo ENSURESEC

După 2 ani de cercetare și dezvoltare, consorțiul format din 22 de parteneri din 14 țări europene a finalizat lucrările de dezvoltare a unui set de instrumente de securitate cuprinzătoare pentru infrastructurile de comerț electronic, precum și alte activități, cum ar fi o campanie de conștientizare și formare. Ei și-au prezentat rezultatele într-o conferință de închidere online pe 20 mai.

Discursurile au inclus discuții despre securitatea ecosistemului comerțului electronic din diferite perspective, precum și rolul activităților de cercetare și dezvoltare finanțate de CE pentru a îmbunătăți securitatea Uniunii, asigurând în același timp autonomia strategică.

Într-o prezentare cuprinzătoare, Luís Júdice Sousa, din partea coordonatorului de proiect, INOV, a explicat audienței cum ENSURESEC combină setul de instrumente, inclusiv monitorizarea amenințărilor ciber-fizice și evaluarea impactului, cu o campanie de instruire și conștientizare la scară largă pentru a educa clienții de comerț electronic cu privire la securitatea și principalele amenințări care pot apărea la cumpărăturile online, pentru a îmbunătăți rezistența ecosistemului.

Membrii consorțiului au prezentat o imagine de ansamblu mai detaliată a protecției platformei ENSURESEC, atât prin proiectare, cât și prin monitorizare continuă, răspuns, recuperare și măsuri de atenuare în timpul execuției.

Au fost prezentate, de asemenea, trei proiecte-pilot ENSURESEC, cu scenarii variind de la atacuri cibernetice pe o platformă de comerț electronic, peste atacuri fizice asupra unui operator de comerț electronic de farmacie, până la atacuri ciber-fizice în cascadă asupra infrastructurii de comerț electronic. Pe lângă soluțiile tehnice, îmbunătățirea gradului de conștientizare a fost o parte importantă a proiectului și a fost prezentat și un nou site web (becyberaware.eu), care conține materiale de instruire cuprinzătoare. Acest site își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la potențialele amenințări care exploatează vulnerabilitățile umane și să arate măsurători pentru identificarea și evitarea acestor amenințări.

Site-ul este însoțit de o campanie extinsă de social media, care folosește peste 100 de ilustrații și videoclipuri de instruire pentru a ajunge la diferite grupuri țintă. Proiectul ENSURESEC și viitorul peisajului de securitate al ecosistemului de comerț electronic au fost punctele centrale ale panelului de discuții care a încheiat evenimentul. Au fost prezentate inițiative și proiecte externe. Emiliano Anzelotti (ABI Lab), Jan. Billiet (booking.com) și Rigo Van den Broeck (Mastercard) de la consiliul consultativ ENSURESEC au discutat împreună cu membrii consorțiului din IOTA, ATOS și SONAE despre provocările cu care se confruntă proiectul în timpul derulării, oportunitățile pentru viitor și lecțiile valoroase învățate.

O conferință finală nu este doar o șansă excelentă de a vorbi în detaliu despre proiect, ci și de a prezenta munca altor proiecte conexe. Prin urmare, ENSURESEC l-a invitat pe Habtamu Abie (Centrul de calcul norvegian) să vorbească în calitate de reprezentant despre Clusterul European pentru Securizarea Infrastructurilor Critice (ECSCI), proiectul PRAETORIAN (Protecția infrastructurilor critice împotriva amenințărilor cibernetice și fizice combinate avansate), REWIRE – Cybersecurity Skills Alliance și PALANTIR (Sănătate virtuală autonomă practică pentru IMM-uri și microîntreprinderi rezistente).

Pentru a încheia conferința și, de asemenea, proiectul ENSURESEC în sine, Luís Júdice Sousa a prezentat un set final de lecții învățate, însoțind tehnologiile și ideile dezvoltate în ultimii doi ani, ca aport valoros pentru alte proiecte prezente și viitoare, care urmăresc îmbunătățirea securității. a comerțului electronic și a altor infrastructuri critice. Împreună cu stakeholderii din Consiliul consultativ și alți parteneri externi, consorțiul ENSURESEC va continua să discute și să caute oportunități pentru a maturiza în continuare soluțiile dezvoltate și a le aduce pe piață. Mai mult, site-ul web becyberaware.eu va rămâne online pentru a continua să sensibilizeze clienții de comerț electronic și să le îmbunătățească capacitatea de a evita amenințările.

 

Mai multe informații:

ENSURESEC Website: http://www.ensuresec.eu/

LinkedIn – ENSURESEC

Twitter – ensuresec_eu

Despre ENSURESEC

ENSURESEC este un proiect din programul UE Orizont 2020 sub tema SU-INFRA01-2018-2019-2020 - Prevention, detection, response and mitigation of combined physical and cyber threats to critical infrastructure in Europe, și parte a programelor H2020-EU.3.7.4. - Improve cyber security și H2020-EU.3.7.2. - Protect and improve the resilience of critical infrastructures, supply chains and transport modes. Proiectul, cu 22 de parteneri din toată Europa, are un buget total de 9,2 milioane de euro și a primit o contribuție de finanțare din partea UE de 7,7 milioane de euro în cadrul acordului de grant nr. 883242. ENSURESEC a început la 1 iunie 2020 și s-a încheiat la 31 mai 2022, fiind coordonat de INOV din Portugalia.