Palatul Parlamentului foto Mihai Petre

Zilele acestea, principalii actori din industria energetică, operatori, agenții și guverne se întâlnesc la București pentru a colabora la securizarea infrastructurii critice europene. Printre stakeholderi se numără reprezentanții SIMAVI, care prezintă în cadrul conferinței rezultatele și implementarea a două proiecte europene majore de cercetare și dezvoltare, BorderUAS și EnergyShield.

În perioada 14 -16 iunie, conferința Critical Infrastructure Protection & Resilience Europe 2022 se desfășoară la Palatul Parlamentului în București.

Cea de a treia zi este dedicată unei priviri de ansamblu asupra programelor europene Orizont 2020. Oferă o privire mai profundă asupra gamei actuale de proiecte și programe de cercetare privind protecția și reziliența infrastructurii critice Horizon Europe din Europa, care sunt concepute pentru a îmbunătăți înțelegerea pentru adaptarea politicilor și adoptarea celor mai bune practici.

Moderatorul evenimentului este Comisia Europeană. Trei proiecte la care SIMAVI participă – unele în calitate de lider tehnic – sunt prezentate la Palatul Parlamentului: EnergyShield, BorderUAS and CyberSeas.

Pentru primele două proiecte, prezintă membri ai echipelor SIMAVI: Monica Florea, Head of Unit European Projects @ SIMAVI, și Adrian Bradu, Project Manager pentru BorderUAs. Pentru CyberSeas, speaker va fi domnul Mihai Mladin, Șef Proiecte de Cercetare Centrul Energetic Român.

Securitatea frontierelor externe europene va fi sporită cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră cu BorderUAS

BorderUAS este un nou proiect de cercetare și inovare H2020 privind tehnologiile care sporesc securitatea externă și la frontieră. Proiectul este finanțat de Comisia Europeană, prin acordul de grant nr. 883272.

BorderUAS va combina pentru prima dată un vehicul aerian fără pilot (UAV), cu o tehnologie sofisticată de supraveghere și cu mai mulți senzori de rezoluție ultra-înaltă. Noua soluție va facilita supravegherea eficientă a frontierei și va preveni activitățile criminale transfrontaliere prin sprijinirea aplicațiilor de căutare și salvare, în special detectarea terenurilor accidentate.

Soluția BorderUAS ia în considerare trei rute majore de migrație ilegală în Europa (Rutele Estului Mediteranei, Balcanilor de Est și Frontierelor de Est). Aceste rute reprezintă 58% din toate trecerile ilegale de frontieră detectate și sunt, de asemenea, cele mai utilizate pentru contrabanda cu droguri, arme și vehicule furate.

SIMAVI este responsabil pentru arhitectura sistemului BorderUAS.

EnergyShield abordează vulnerabilitatea la atacurile cibernetice ale infrastructurilor de transport de energie

EnergyShield vizează dezvoltarea unui set de instrumente care să asigure protecția infrastructurii critice din domeniul energiei. Acest proiect acoperă întreg spectrul infrastructurii energetice: producător, consumator, distribuitor. Acest set de instrumente combină unelte inovative pentru asigurarea securității cibernetice, care vor fi adaptate și configurate pentru a fi folosite în infrastructura critică: detectarea vulnerabilităților (aplicație pentru modelarea atacurilor), monitorizare și protecție (aplicații pentru detectarea anomaliilor și DDoS) și un sistem SIEM.

Instrumentele de monitorizare și protecție se concentrează pe permiterea unui răspuns rapid la atac, automatizând treptat informațiile de securitate și procesul de gestionare a evenimentelor de acest tip.

Crearea unui mediu virtual comun (toolkit) de prezentare și exploatare a unor aplicații care oferă protecție în fața unor vectori de atac diferiți este în concordanță cu creșterea din ultimii ani a cerințelor de securitate cibernetică din sectorul energetic. Acest set complex de instrumente este testat în Bulgaria și în Italia, iar scenariile de test includ atacuri asupra tehnologiei infomatice și asupra tehnologiei operaționale specifice.

În acest proiect, SIMAVI este coordonator, lider tehnic și responsabil pentru dezvoltarea setului de instrumente integrat pentru apărarea EPES împotriva atacurilor cibernetice.

În imagine: Palatul Parlamentului, foto Mihai Petre