ENURESEC

Proiectul european ENSURESEC a trecut de cea mai importantă etapă de până acum. La 16 luni de la lansare, partenerii proiectului H2020 ENSURESEC au livrat primul lor set de instrumente pentru a proteja mai bine întregul ecosistem de comerț electronic împotriva atacurilor fizice cibernetice.

Logo ENSURESEC

Definirea cazurilor de utilizare și a arhitecturii setului de instrumente a fost finalizată în mai 2021, cei 22 de parteneri din 14 țări europene lucrând îndeaproape împreună pentru a-și combina know-how-ul și tehnologia de ultimă generație într-un singur pachet, din care primul set de instrumente a fost deja livrat. „Această suită de demonstratori formează nucleul funcționalității platformei ENSURESEC”, a spus Marek Pawlicki, consultant al ITTI Sp., unul dintre partenerii tehnici și beneficiarul principal pentru această etapă a proiectului. El mai spune că: „ Această suită include patru instrumente pentru prevenirea și pregătirea ENSURESEC, șase instrumente pentru detectarea și aplicarea securității și patru instrumente care fac parte din modulul de răspuns, micșorare a impactului și recuperare ENSURESEC.

 

Scopul pachetului de prevenire și pregătire este verificarea faptului că modelele care descriu ecosistemul de comerț electronic sunt protejate împotriva amenințărilor de securitate și confidențialitate. Aceasta include un instrument de cartografiere pentru a modela în mod adecvat amenințările de securitate, implementarea unei interfețe open-source pentru a ajuta organizațiile în caz de incidente perturbatoare și un instrument de risc și reziliență pentru analiza impactului ciber-fizic.

 

Dacă instrumentele anterioare evaluau dacă ecosistemele sunt sigure din etapa de proiectare, pachetul de lucru pentru detectarea și aplicarea securității se concentrează pe verificarea și aplicarea securității în timp real a ecosistemului. Acest lucru se va face cu instrumente de monitorizare a diferitelor aspecte de execuție ale interfețelor, cum ar fi un monitor comportamental care detectează inconsecvențele în execuția aplicațiilor de comerț electronic, care pot fi rezultatul amenințărilor materializate sau monitorul activelor fizice care analizează datele senzorilor și detectează anomalii - precum o schimbare bruscă de temperatură.

 

Atunci când instrumentele dezvoltate în pachetul de lucru menționat anterior detectează un incident, care poate fi cauzat de un atacator, instrumentele din modulul de răspuns, atenuare și recuperare sunt concepute pentru a reduce impactul unui atac de succes. Motorul de management de răspuns și atenuare partajează informațiile despre incident cu partenerii de afaceri și utilizatorii acestora și inițiază o strategie de atenuare dorită. Tehnologia registrului distribuit de ultimă generație oferă o pistă completă de audit a incidentelor de securitate, precum și un sistem descentralizat de management al identității, asigurând încrederea și transparența operațiunilor și imuabilitatea informațiilor. Pentru a se asigura că infrastructura dată este disponibilă în orice moment, chiar și în caz de atac, partenerii pachetului de lucru au dezvoltat un motor de recuperare software. Partea finală a platformei este un analizor post eveniment, care evaluează impactul și recomandă cele mai potrivite contramăsuri.

 

Rolul SIMAVI în proiectul ENSURESEC

 

În proiectul ENSURESEC, SIMAVI are un rol cheie, acela de a integra toate tool-urile furnizate de parteneri pe o platformă ce va fi, la rândul său, integrată cu sisteme de e-commerce ecosystems ale unor operatori din domeniul bancar, farmaceutic și logistic”, a spus Elisabeta Savu, Project Manager în proiectul ENSURESEC la SIMAVI.

În etapa de analiză, SIMAVI a participat la definirea use-case-urilor, scenariilor, specificațiilor tehnice și funcționale, finalizând arhitectura sistemului. După această etapă, echipa SIMAVI a pregătit platforma pentru instalarea și integrarea tuturor componentelor furnizate de parteneri, a oferit suport partenerilor pentru instalare și conectare pe platformă.

În prezent, lucrăm atât la interconectarea și interoperabilitatea acestor tool-uri între ele, cât și la integrarea platformei ENSURESEC cu sisteme de e-commerce ecosystems ale piloților”, a mai spus Elisabeta Savu.

Etapa următoare

După succesul primei etape, Pawlicki abordează următorii pași ai proiectului: „Acum, că această parte a lucrării tehnice a fost realizată, partenerii se vor concentra pe implementarea demonstratorilor în piloți și integrarea instrumentelor cu ecosistemul comercial ENSURESEC.”

Pe lângă instrumentele enumerate mai sus, partenerii de proiect dezvoltă în prezent setul final de instrumente care se concentrează pe închiderea buclei și pe oferirea unei imagini complete a evenimentelor detectate de instrumentele anterioare, inclusiv, printre altele, un instrument de evaluare a impactului interdependenței pe mai multe niveluri și al efectelor în cascadă în ecosistemele organizaționale, precum și un instrument de informare despre amenințări. Totodată, dezvoltarea campaniei de instruire și conștientizare în domeniul securității cibernetice se află în faza finală. În acest fel, soluția ENSURESEC îmbunătățește nu numai securitatea tehnică a ecosistemului, ci asigură și faptul că clienții partenerilor de afaceri (IMM-uri) de comerț electronic sunt conștienți de potențialele amenințări de securitate și sunt instruiți pentru a le evita.

 

Mai multe informații găsiți aici:

Website: http://www.ensuresec.eu/

Social media:

LinkedIn – ENSURESEC

Twitter – ensuresec_eu

Despre ENSURESEC

ENSURESEC este un proiect aflat în desfășurare în programul UE Orizont 2020 sub tema SU-INFRA01-2018-2019-2020 - Prevenirea, detectarea, răspunsul și micșorarea impactului amenințărilor fizice și cibernetice combinate la adresa infrastructurii critice din Europa, și parte a programelor H2020-EU.3.7.4. - Îmbunătățiți securitatea cibernetică și H2020-EU.3.7.2. - Protejarea și îmbunătățirea rezilienței infrastructurilor critice, a lanțurilor de aprovizionare și a modurilor de transport.

Proiectul, cu 22 de parteneri din toată Europa, a primit finanțare de la programul de cercetare și inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene în baza acordului de grant nr. 883242. ENSURESEC a început la 1 iunie 2020 și se va încheia pe 31 mai 2022 și este coordonat de INOV din Portugalia.